Anders Ekberg

Vanliga frågor

Några frågor och några svar. De bygger på vad jag oftast får när jag talar om mitt författarskap och mina böcker eller när jag blir kontaktad eller intervjuad.

1. Varför började du skriva böcker?

Jag hade skrivit annan typ av text i många år. Facktexter inom områden som utbildning, kultur, social verksamhet, organisation och en mängd andra områden. Det är roligt att skriva. Ville använda mitt språk bättre. Sedan har jag läst mycket. Det påverkar. Men jag hade slutat jobba när jag började med riktig text, först då tog jag mig tid för mina böcker, de är alla romaner.

2. Varför skriver du romaner?

De är roliga. De handlar om människor, känslor och händelser. Konflikter. Ska inte det räcka? Men aldrig fantasy, inte om utomjordingar eller zombies eller vampyrer. Människor räcker gott. De lever och de dör. Där finns allt. Deckare? Nja, några har ganska speciella upplösningar, de rör sig om brott och några gånger har jag en polis med, inte som huvudperson, utan som problemlösare eller skapare av konflikt.

3. Hur lång tid tar det att skriva en bok?

Jag är en av dessa författare som skriver snabbt. Några månader. Min teknik är enkel. En dator, ett tangentbord, alla tio fingrar trycker på utvalda tangenter, inget synopsis, berättelserna finns där, de kommer. Berättarglädje är ett återkommande begrepp om mig i de flesta recensionerna.

4. Har du någon favoritförfattare?

Ja. Anthony Burgess, engelsman, skrev tusen ord om dagen i hela sitt liv. Allt skrev han om. Och bra. Jag läser gärna, varierat, skönlitteratur och annat. Engelska går bra, även facklitteratur och i tidningar.

5. Någon favorit bland dina egna böcker?

Nej, egentligen inte. Men jag har ju inga standardberättelser. Ofta frågar jag folk vad de själva gillar eller brukar läsa. Då har jag nästan jämnt något som passar. Så är min bredd.

6. Vilka råd vill du ge till unga författare?

Börja. Gå gärna en riktig utbildning. Ja, en riktig utbildning på ett universitet. Småkurser kan vara bra som en inledning men vill du lära dig skriva riktigt, då krävs nog lång utbildning. Sedan blir du aldrig fullärd. Aldrig.